Månedsrapport august 2024

Økonomi og renter

Måneden startet med svake jobbmarkedstall fra USA. Kombinert med en økt styringsrente i Japan, og et usikkert geopolitisk bakteppe, utløste det en midlertidig panikk i verdens finansmarkeder, hvor en storskala unwind av carry-traden i japanske Yen ble pekt ut som årsaken. Både aksjemarkedene og rentekurvene falt betydelig. Men der aksjer, kreditt og lange renter hentet seg inn relativt raskt, og endte måneden nokså uendret, har korte renter forblitt en god del lavere enn før uroen.

Spenningen utover høsten blir derfor hvor mye sentralbankene letter på den stramme pengepolitikken som er ført de siste årene. Markedsforventningene speiler ytterligere 5 kutt fra Riksbanken, 4 fra FED, 2-3 fra ECB, 2 fra BoE og kun ett fra Norges Bank videre i 2024. Markedet forventer derfor at Norges Bank kommer til å være senere ute med å kutte styringsrenten enn de andre sentralbankene. Dette begrunnes i relativt sterke makrotall som forsvarer at Norges Bank kan vente litt, samt bekymringen for en svakere krone. 

Sentralbankene har vært relativt forente i å erklære kampen mot inflasjonen en suksess. Inflasjonstallene har kommet godt ned, og nærmer seg mål, for de fleste økonomiene. De siste månedene har vi videre sett en avkjøling, men fortsatt sterkt, arbeidsmarked. Forventningene til økonomisk vekst har kommet noe ned, spesielt for Sverige og Europa ellers. Sentralbankene ønsker derfor å lette på det som sees på som en svært restriktiv pengepolitikk, før en betydelig forverring i makroøkonomien. Pengepolitikken har, også ved lettelser, en forsinket effekt på den bredere økonomien så ligger det spenning i om sentralbankene starter den prosessen tidsnok. En utfordring nå blir å finne hvor den langsiktige nøytralrenten ligger. Erfaringen over de siste årene har økt forventningene både til sentralbankene og markedsaktører, men det er fortsatt mye usikkerhet om hva riktig nivå er. 

Kredittmarkedene ender måneden relativt i vater med hvor de startet. Vi har sett en betydelig økt aktivitet i førstehåndsmarkedet etter noen rolige sommermåneder. Eiendom, som sektor, fortsetter å gjøre det svært sterkt. 

August startet på en volatil måte på grunn av svake makroøkonomiske statistikker fra USA, en uventet renteøkning i Japan og økt geopolitisk usikkerhet knyttet til risikoen for en eskalering av konflikten i Midtøsten. Disse faktorene kombinert førte til store fall i både aksje- og kredittmarkedene, men nedgangen var kortvarig, og S&P 500 endte måneden opp 2,3%, Dow Jones opp 1,8% og Nasdaq +0,6%, mens Stoxx 600 endte opp 1,3%. Utviklingen i de nordiske aksjemarkedene var mindre positiv i løpet av august; Oslo- og Stockholmsbørsen falt henholdsvis 1,4% og 0,5%.

Oljeprisen falt med 2,4% og endte måneden på USD 78,80 per fat, mens US High Yield Energy Index gikk i motsatt retning, opp 4,1%. iTraxx XO-indeksen falt med 6 basispunkter til 288 basispunkter.

Under markedsuroen i begynnelsen av måneden falt rentene noe, men har siden hovedsakelig beveget seg sidelengs. Sveriges Riksbank senket sin styringsrente med ytterligere 0,25% i august, og Bank of England annonserte også et rentekutt på 0,25%. Det forventes nå at FED, Norges Bank og andre vil følge etter i de kommende månedene.

Globale high yield-markeder hadde nok en god måned med amerikansk high yield-avkastning på 1,6%, mens europeisk high yield endte måneden på 1,2%. Den samme positive trenden ble notert i det nordiske high yield-markedet med avkastning på 1,2%, noe som bringer YTD-tallet opp til 9,1% ifølge DNBs Nordic HY-indeks i NOK. Avkastningen i august var spesielt positiv i eiendom (+4,3% m-o-m), hovedsakelig på grunn av en betydelig reprising av Heimstaden ABs 2026- og 2027-obligasjoner. E&P så også solide avkastninger (2,0%), med andre sektorer som hadde avkastning mellom 0,4% og 1,0%.

Etter sommerferien er primærmarkedene igjen vidåpne, med seks high yield-obligasjonsutstedelser priset i august med et totalt volum på NOK 8,3 milliarder (hovedsakelig NOK-obligasjonsutstedelser), som er litt høyere enn de NOK 7,2 milliarder som ble utstedt i august 2023. Totalt har omtrent NOK 145 milliarder blitt utstedt så langt i 2024 ifølge Arctic Securities, og vi har dermed allerede passert det totale volumet fra 2023 med fire måneder igjen. Dette året vil derfor bli det nest beste året når det gjelder utstedelsesvolum siden 2009. Mange obligasjonsutstedelser er priset i det lavere intervallet av den opprinnelige prisguiden, og vi har derfor fortsatt å være selektive på grunn av mindre attraktiv risiko/avkastning i mange tilfeller etter vår vurdering, men vi investerte i blant annet de nye obligasjonene utstedt av Aider Konsern og Odfjell Technology. Gitt de svært sterke markedene, forventer vi fortsatt høy primæraktivitet i ukene og månedene som kommer.

Det er fortsatt en mulighet for økt volatilitet og usikkerhet med hensyn til den pågående krigen i Ukraina og Midtøsten, samt det kommende valget i USA. Vi utelukker ikke at misligholdsraten kan øke ytterligere, men vi anser fortsatt det nordiske high yield-universet som fundamentalt sterkt med underliggende markeder for mange av selskapene og sektorene.

Utviklingen i våre rentefond

Norske rentefond1 måneds avkastning
Alfred Berg Likviditet Pluss0,42 %
Alfred Berg Obligasjon1,04 %
Nordiske rentefond
Alfred Berg Nordisk Likviditet Pluss0,43 %
Alfred Berg Nordic Investment Grade0,51 %
Alfred Berg Nordic Investment Grade Mid Duration 0,96 %
Alfred Berg Nordic Investment Grade Long Duration1,68 %
Alfred Berg Nordisk Ansvarlig Kapital0,68 %
Alfred Berg Income1,09 %
Alfred Berg Nordic High Yield1,11 %

Aksjemarkedet i august

Norske aksjer

August måned endte ned 1,4% for Oslo Børs. Måneden startet turbulent, med intradagsfall på opptil 3% i starten av måneden. Sektorene kommunikasjon, informasjonsteknologi, forbruk, finans og eiendom endte i pluss. Aksjene som steg mest på Hovedindeksen var Kid (16,3%), Cloudberry (12,8%) og Bouvet (11%). Rapporteringssesongen ende med topplinje og inntjening i gjennomsnitt 2,9% og 3,3% over forventing for selskapene på Hovedindeksen. Over halvparten av selskapene fikk en positiv kursreaksjon på rapporteringsdagen.  

Sektoren som bidro mest positivt i august var kommunikasjon, drevet av Telenor og Schibsted. Informasjonsteknologisektoren bidro også positivt forrige måned. Her var det Nordic Semiconductor som bidro mest. Selskapets kvartalstall over forventning og økte inntekts-guidingen for tredje kvartal. Bouvet leverte en sterk kvartalsrapport, og rapporterte om økt etterspørsel og at det er rekruttert mange konsulenter i Q3. 

Energisektoren bidro mest negativt. Oljeprisen falt 2% fra slutten av juli til utgangen av måneden, mens gassprisen (Naturgass EU) steg 13%. Ifølge ulike media planlegger Opec å øke produksjonen fra oktober. Dno (+9,7%) og Vår Energi (+2,2%) var eneste aksjer i sektoren som var i pluss.  Subsea 7 (-10%), Aker BP (-4,2%) og TGS (-9,2%) bidro mest negativt innenfor sektoren. Saudi Aramco, som har suspendert ett betydelig antall rigg-kontrakter de siste månedene, etterspør nå reduserte rater på kontrakter med oljeserviceaktører.

Industri, som har bidratt mest positivt på Oslo Børs i år, har vært en av de tyngste sektorene i august. Tomra (-8,7%), Autostore (-17,9%) og shippingselskaper har bidratt mest til det. Flere shippingselskaper er fortsatt blant de med høyest avkastning på Oslo Børs, men noen har fått en liten setback i det siste, blant annet grunnet sesongsvingninger i rater. Ordreboken innenfor shipping er imidlertid fortsatt relativt lav innenfor de fleste subsegmenter.

Nordiske aksjer

Tross litt blandede makroøkonomiske nyheter, ikke minst fra Asia, og uvanlig volatilitet i månedens begynnelse, endte august som en brukbar måned på verdens børser. Særlig USA fortsetter en god trend. I Norden endte den nordiske fellesindeksen også i pluss, men volatiliteten var definitivt opp i løpet av måneden.  

Rapporteringssesongen i Norden er over for denne gang, og resultatene er nær sagt som vanlig noenlunde som forventet. Materialsektoren kom inn under forventet, kommunikasjonstjenester bedre, ellers var det små avvik. Det er verdt å merke seg at bankenes resultater var gode, særlig at tapene fremdeles er lave. Det er ikke tegn til resesjon basert på utviklingen i bankenes låneengasjementer.

Sterkeste sektor på relativ basis for Nordic Gambak i august var helse, fulgt av forbruk og industri. Innen helse var det flere av våre posisjoner som utviklet seg bra, så selv om vi er omtrent nøytrale til sektoren, kom vi godt ut av det. Relativt svakest var energi og finans. Energi ble påvirket av at oljeprisen har stagnert, og at den lenge ventede sykliske oppturen innen oljerelaterte aksjer ikke har slått helt til.

I absolutte tall, er største sektorer i Nordic Gambak fremdeles industri og helse. I relative termer – målt mot indeksen – er største sektorposisjonering industri og kommunikasjonstjenester. Største sektorer undervektet er IT og finans. Fondet er godt representert innen bank, men undervektet innen forsikring og investeringsselskaper. Aktiv andel er 70.

Ved månedsskiftet var fondets største posisjoner Novo Nordisk (8,4%), Wartsila (4,8%) og SEB (4,1%). Aksjer som bidro mest i positiv retning var Ambea, som steg 15,6% (0,4% på porteføljenivå), Alk-Abello, som steg 14,1% (0,3%) og Wartsila, som steg 4,1% (0,2%). I negativ retning trakk Ambu, som falt 10,2% (-0,2% på porteføljebasis), Sydbank, som falt 8,9 % (- 0,2%) og DOF Group, som falt 12,6% (- 0,2). 

I løpet av måneden har vi økt posisjonene i bl.a. Ericsson B, Astra Zeneca og Fortum. Vi har redusert posisjonene i Atlas Copco A og B, 2020 Bulkers og Protector.

Utviklingen i våre aksjefond

Norske aksjefond1 måneds avkastning
Alfred Berg Gambak-1,44 %
Alfred Berg Aktiv-1,50 %
Alfred Berg Norge-1,12 %
Alfred Berg Norge Transition-0,09 %
Nordiske aksjefond
Alfred Berg Nordic Gambak-0,06 %

– Del artikkelen på sosiale medier