Utsikten mot Oslo opera og havet

Månedsrapport september 2024

Økonomi og renter

September fortsatte trenden vi har sett tidligere i år. Det globale aksjemarkedet ristet av seg litt usikkerhet i starten av måneden, og steg måneden under ett. Flere sentralbanker senket styringsrenten. ECB og SNB senket med ett kutt, men FED overrasket med et dobbeltkutt (50bps), hvor markedet på forhånd var delt mellom et og to kutt. Gitt sentralbanks kommunikasjonen, og at de fleste sentralbanker er kommet i gang med kutt (Norge er unntaket her), er markedet overbevist om flere kutt de neste 12 månedene. Vi priser nå inn ytterligere 6 rentekutt jevnt over, som tilsvarer en nedgang i styringsrenter på 1,5%.

De neste månedene nå vil vi få svaret på om sentralbankene har klart å navigere en myk landing i økonomiene. Spesielt om de har startet kuttene snart nok. Europa, inkludert Sverige og Storbritannia, har hatt svak vekst de siste årene, men unngått en resesjon. I Norge har vi en marginalt høyere vekstrate, men svak. USA skiller seg derfor ut med fortsatt god økonomisk vekst. 

Sysselsettingen i flere land har vist seg mer motstandsdyktig enn man hadde ventet på forhånd. I USA har nye skapte jobber ligget på over 200 tusen i måneden de siste årene, men falt litt under de siste månedene. Andre faktorer peker også på et litt mindre stramt jobbmarked, slik som rapportert usikkerhet rundt egen jobbsituasjon og differansen i lønnsvekst mellom arbeidstakere som skifter jobb og de som blir. Indikatorer på økonomisk aktivitet i både industrien og tjenester er, historisk sett, relativt lave. 

Kredittmarkedet har vært aktivt gjennom september. Vi ser mange selskaper utsteder i førstehåndsmarkedet, og selskaper som fant det vanskelig å utstede nye obligasjoner i våres, har igjen fått god etterspørsel i markedet. Spesielt gjelder dette eiendomssektoren. Kredittpåslagene har holdt seg stabile, og ligger på attraktive nivåer fra et historisk bilde.

Det nordiske høyrentemarkedet forsetter å være robust, og aktiviteten i primærmarkedet for utstedelser av nye obligasjoner fortsetter å være veldig høy. Kredittrisikopremiene ble ytterligere redusert i september, som førte til fortsatt god utvikling for høyrenteobligasjoner. Mye kapitalinngang til høyrentefond skaper etterspørsel etter obligasjoner, som presser prisene opp, og reduserer tilsvarende risikopremier. Avkastningen i fondet var god, og høyere enn kontantstrømmen fra kupongene på obligasjonene. Risikoappetitten var også drevet av forventninger om lavere renter. September var måneden for rentekutt. Den amerikanske sentralbanken overrasker med et dobbelt rentekutt på 50 basispunkter (bp), etterfulgt av en positiv markedsreaksjon. Den europeiske sentralbanken kuttet som ventet renten med 25 bp. Riksbanken i Sverige kuttet renten for tredje gang i år, denne gangen fra 3,50 % til 3,25 %, mens Norges Bank holdt renten uendret på 4,50 %. Uendret rente i Norge skal gi håp om en sterkere valuta (NOK) ettersom rentedifferansen øker. Arbeidsledigheten i Norge er fortsatt lav, og inflasjonen virker å være noenlunde under kontroll, selv om den fortsatt er noe over målet. Volatiliteten og usikkerheten i markedet økte noe mot slutten av måneden, bl.a. etter økt spenning i Midtøsten. Det forestående presidentvalget i USA og de geo-politiske urolighetene kan potensielt ha en stor betydning for markedssentimentet utover høsten, i tillegg til rente- og inflasjonsfokuset.

Det nordiske høyrentemarkedet har på mange måter vært litt isolert fra de globale hendelsene, og har utviklet seg veldig sterkt hittil i år med over 180 basis punkter lavere kredittrisikopremier. Dette har vært drevet av stor etterspørsel etter obligasjoner og tilhørende lavere likviditetspremier, sammen med relativt god kredittrisikoutvikling. Fundamentalt sett er det et sterkt underliggende marked for mange av selskapene- og sektorene i det nordiske høyrenteuniverset. iTraxx Crossover steg med 22 bps til under 311 bps, påvirket av endret sammensetning i indeksen. Ekstrapremien man får for å investere i Norden falt litt. Den energitunge US HY Energy indeksen steg med 41 basispunkter til 337 bps i september, drevet av lavere oljepris. Det amerikanske aksjemarkedet hadde stort sett en god måned, hvor S&P 500 endte måneden opp 2,0 %, mens Dow Jones la på seg 1,8 %. Nasdaq steg 2,7 %. Oslo Børs hadde en negativ måned, med en nedgang på -1,6 %. Oljeprisen falt med 7,0 % til USD 71,77 per fat. Den norske kronen svekket seg med 0,9 % målt ved i44-indeksen (importvektet valutakurv). Volatilitetsindeksen (VIX), også omtalt som usikkerhetsindeksen, steg til 16,7 (+11,5 %).

Primærmarkedet for emisjoner av obligasjonslån var veldig aktivt i september, med rundt NOK 27,5 milliarder i utstedt volum. En rekke ulike selskaper fra forskjellige sektorer kom til markedet, ettersom selskaper finner de nåværende kredittpremienivåene meget attraktive. Mer enn NOK 150 milliarder har blitt utstedt så langt i år, hvilket er mer enn for hele 2023. Vi forventer at emisjonsmarkedet vil være aktivt de neste to månedene, før det roer seg noe ned før jul og nyttår. Det er fortsatt grunn til å frykte økt volatilitet og usikkerhet med tanke på de uavklarte og pågående krigene i Ukraina og Midtøsten, samt presidentvalget i USA til høsten. Vi forventer en noe stabilisering i antall misligholdte låneavtaler. Lavere renter skal kunne bedre selskapers kontantstrøm og være positivt for kredittkvaliteten, alt annet like.

Utviklingen i våre rentefond

Norske rentefond1 måneds avkastning
Alfred Berg Likviditet Pluss0,44 %
Alfred Berg Obligasjon0,24 %
Nordiske rentefond
Alfred Berg Nordisk Likviditet Pluss0,45 %
Alfred Berg Nordic Investment Grade0,46 %
Alfred Berg Nordic Investment Grade Mid Duration 0,33 %
Alfred Berg Nordic Investment Grade Long Duration0,14 %
Alfred Berg Nordisk Ansvarlig Kapital1,61 %
Alfred Berg Income1,24 %
Alfred Berg Nordic High Yield1,27 %

Aksjemarkedet i september

Norske aksjer

September ble en rød måned på Oslo Børs. Hovedindeksen falt 1,6% i september. Energisektoren bidro mest negativt denne måneden, drevet av blant annet svekkelse i oljeprisen. Norges Bank valgte å holde styringsrenten i Norge uendret på 4,5% på rentemøtet i denne måneden, mens Fed tok den ned fra 5,5% til 5%. 

Sektoren som bidro mest positivt på Hovedindeksen var materialer, drevet av Norsk Hydro (+15,3%) og Yara (+8,2%). Norsk Hydro løftet seg blant annet på nyhetene om stimulus av økonomien i Kina, som står for en betydelig del av konsumet av aluminium. Aluminiumsprisen har også styrket seg i det siste. 

Nest største positive bidragsyter på Oslo Børs var konsum, hvor Orkla bidro mest positivt (+5,6%), etterfulgt av Mowi (2,7%) og Bakkafrost (5,7%). Eksportprisen på fersk laks falt litt gjennom måneden. Mowi holdt en investordag i løpet av måneden hvor de kom med positivt volumguiding og forventing om konstadskutt. Stor fisk opplevde god prispremie, som vi relaterer til noe av innhentingen til Bakkafrost. Jotun, hvor Orkla eier en betydelig andel, kom med gode tall på slutten av måneden. 

Energisektoren bidro mest negativt. Alle aksjene hadde negativ avkastning, men de som bidro mest negativt var Equinor (-5,3%) og Aker BP (-10,9%). Oljeprisen (Brent) falt 9%, mens gassprisen (Naturgass EU) falt 2%. Oljeprisen falt i påvente av økt oljeproduksjon. I tillegg rapporterte media snakk om at Saudi Arabia vil fjerne USD 100/bbl prismålet sitt på olje for å konkurrere om markedsandeler. 

IT sektoren var den som bidro nest mest negativt. Verst var det for Nordic Semiconductor (-25,6%) som hadde en investordag i løpet av måneden der de guidet på svakere vekst enn ventet i 2025. Kitron opplevde også en svak måned (-17,9%). Selskapet kom med et resultatvarsel på slutten av måneden, med relativ stor nedjustering av guidingen inneværende år.

Nordiske aksjer

September har et litt stygt rykte i børskretser. Sammen med oktober er dette de månedene hvor alle historiens største børskorreksjoner har forekommet. Det gjelder så vel internasjonalt som i Norge. I dette perspektivet kan vi trekke et lite lettelsens sukk i år. De fleste av verdens viktigste indekser endte i pluss, særlig reagerte Kina-børsen sterkt etter at myndighetene lanserte en stimuleringspakke for økonomien. Tiltakene er i spesiell grad rettet mot eiendomssektoren.

Ser man på råvarer får man inntrykk av en viss konjunktursvekkelse. Oljeprisen har falt noe tilbake, og industrielle metaller er også under nivået fra første halvår. Vi overdramatiserer ikke situasjonen, oljeprisen er fremdeles på et nivå hvor oljeselskaper, og de aller fleste investeringer innen bransjen, er svært lønnsomme.

Det er heller ingen grunn til å ringe i resesjonsbjella, basert på det selskapene leverer. Det er definitivt tegn til at noen sektorer sliter i motvind – bilsektoren er et nærliggende eksempel – men aggregert holder estimatene for året seg godt. Vi ser med spenning frem til rapporteringen for tredje kvartal.

Utviklingen i våre aksjefond

Norske aksjefond1 måneds avkastning
Alfred Berg Gambak-1,69 %
Alfred Berg Aktiv-1,44 %
Alfred Berg Norge-1,44 %
Alfred Berg Norge Restricted1,52 %
Nordiske aksjefond
Alfred Berg Nordic Gambak0,19 %

– Del artikkelen på sosiale medier