Månedsrapport desember 2024
Økonomi og renter
Svingningene i markedsrentene fortsatte i desember. Kalenderen var full av sentralbankmøter, men det var heller de langsiktige forventinger til renter, inflasjon og økonomisk vekst som dro rentenivåene markert høyere gjennom måneden, heller enn sentralbankene.
Overordnet er bakteppet det samme; det positive vekstbildet opprettholdes i USA, det svake bildet opprettholdes i Europa, det er positivitet til et oppsving i Sverige, mens Norge humper av gårde i labbetempo.
Markedsmessig prises nå inn 3 rentekutt i 2025 i Norge, og en rentebunn på 3,5% i 2027. Vi mener dagens prising gir grunn til å igjen posisjonere oss for lavere renter i tiden fremover.
Kredittpåslag var nærmest uforandret gjennom måneden i både EUR, SEK og NOK. Markedene var preget av god aktivitet i starten av måneden, og stadig lavere aktivitet når julen nærmet seg. Som vanlig ble det ekstra trådt i kortenden av markedet, da spesielt bankene vegrer seg for å holde obligasjoner med kort løpetid over nyttår.
Tremåneders Nibor endte året på 4,68%, fem basispunkter lavere enn ved starten av året. Stabiliteten i pengemarkedsrenten skyldes først og fremst at styringsrenten lå i ro på 4,50 prosent gjennom hele året, i tillegg til at den strukturelle likviditeten i pengemarkedet har vært stabilt relativt høy hele året. For 2025 må vi regne med at pengemarkedsrentene trekker ned i tråd med lavere styringsrente.
De lengre rentene har vært alt annet enn stabilt i 2024. Vi har opplevd 5-6 relativt store sykler hva gjelder rentebevegelser. Tilsvarende har vår renteposisjonering i fondene variert mye gjennom året.
Tiårs amerikansk statsrente endte fjoråret på 4,57%, opp 40 basispunkter siste måned, og opp 70 basispunkter gjennom året. Den tyske tiåringen steg med knappe 34 basispunkter til 2,36% prosent. Tiårs norsk statsrente steg med 60 basispunkter gjennom året til 3,86%.
Mer stabilt var markedet for kredittpåslag gjennom 2024. Ingen store negative makroøkonomiske sjokk, og god tilgang på likviditet sørget for at kredittmarkedet var stort sett positivt. Alt i alt slanket påslagene seg gjennom året med 15-30 basispunkter, hvor NOK markedet så den mest positive utviklingen av de nordiske investment grade markedene.
Utviklingen i det nordiske høyrentemarkedet var noe mer moderat i de siste par månedene av 2024, men den totale avkastningen for året var veldig sterk. For andre år på rad, leverte de fleste nordiske høyrentefondene tosifret avkastning. Gjennomsnittlig årlig avkastning for denne fondstypen har vært konkurransedyktig over de siste ni årene. I denne perioden har det nordiske høyrentemarkedet vokst betydelig i størrelse og i diversifisering, hvor alle typer selskaper fra en lang rekke sektorer har henvendt seg til markedet for å søke finansiering. Den svenske eiendomssektoren gjorde et sterkt comeback i 2024, etter en rekke rentekutt fra den svenske sentralbanken (Riksbanken). I DnB sin høyrenteindeks leverte denne sektoren mer enn 37 % avkastning. Finanssektoren var svakest med en avkastning på 3,7 % (pr. 13/12), mens de andre sektorene leverte en avkastning på mellom 7 % og 12 %. I desember økte kredittrisikopåslagene noe i Norden og i Europa. De amerikanske aksjemarkedene hadde også en noe svakere måned, etter «all-time high» nivåene som ble nådd etter presidentvalget i november. Mye kapitalinngang til høyrentefond skaper etterspørsel etter obligasjoner, som presser prisene opp, og reduserer tilsvarende risikopremiene. I nye attraktive obligasjonsutstedelser ser man ofte stor grad av overtegning og priser som stiger i etterkant. Risikoappetitten var også drevet av forventninger om lavere renter. Norges Bank holdt renten uendret gjennom 2024, mens de fleste land rundt oss har fortsatt å kutte renten utover høsten. Uendret rente i Norge skal gi håp om en sterkere valuta (NOK) ettersom rentedifferansen øker. Arbeidsledigheten i Norge er fortsatt lav, og inflasjonen virker å være noenlunde under kontroll selv om den fortsatt er noe over målet. Markedet forventer det første kuttet fra Norges Bank i mars 2025.
Det nordiske høyrentemarkedet har på mange måter vært litt isolert fra de globale hendelsene og utviklet seg veldig sterkt i 2024 med over 190 basis punkter lavere kredittrisikopremier. Dette har vært drevet av stor etterspørsel etter obligasjoner og tilhørende lavere likviditetspremier, sammen med relativt god kredittrisikoutvikling. Fundamentalt sett er det et sterkt underliggende marked for mange av selskapene- og sektorene i det nordiske høyrenteuniverset. I desember økte iTraxx Crossover med 15 bps til 313 bps. Den energitunge US HY Energy indeksen økte med 25 basispunkter til 314 bps i desember, til tross for noe økt oljepris. Det amerikanske aksjemarkedet hadde en svakere måned, hvor S&P 500 endte måneden ned -2,5 %, mens Dow Jones falt -5,3 %. Nasdaq steg marginalt med 0,5 %. Oslo Børs hadde en også en negativ måned, med en nedgang på -2,0 %. Oljeprisen økte med 2,3 % til USD 74,64 per fat ved årsslutt. Den norske kronen svekket seg videre med 1,3 % målt ved i44-indeksen (importvektet valutakurv). Volatilitetsindeksen (VIX), også omtalt som fryktindeksen, økte betydelig til 17,4 (+28 %).
Primærmarkedet for emisjoner av obligasjonslån var veldig aktivt i 2024, men aktiviteten roet seg ned i desember. Av de rundt NOK 220 milliardene som ble utstedt i 2024, så ble NOK 10 milliarder utstedt i årets siste måned. En rekke ulike selskaper fra forskjellige sektorer kom til markedet, ettersom selskaper finner de nåværende kredittpremienivåene meget attraktive. Vi forventer at aktiviteten i emisjonsmarkedet vil ta seg opp igjen fra midten av januar. Det er fortsatt grunn til å frykte økt volatilitet og usikkerhet med tanke på de uavklarte og pågående krigene i Ukraina og Midtøsten. Vi forventer en stabilisering i antall misligholdte låneavtaler. Lavere renter skal kunne bedre selskapers kontantstrøm og være positivt for kredittkvaliteten, alt annet like.
Utviklingen i våre rentefond
Norske rentefond | 1 måneds avkastning |
Alfred Berg Likviditet Pluss | 0,46 % |
Alfred Berg Obligasjon | -0,97 % |
Nordiske rentefond | |
Alfred Berg Nordisk Likviditet Pluss | 0,58 % |
Alfred Berg Nordic Investment Grade | 0,48 % |
Alfred Berg Nordic Investment Grade Medium Duration | -0,79 % |
Alfred Berg Nordic Investment Grade Long Duration | -2,84 % |
Alfred Berg Nordisk Ansvarlig Kapital | 0,66 % |
Alfred Berg Income | 0,37 % |
Alfred Berg Nordic High Yield | 0,53 % |
Aksjemarkedet i desember
Norske aksjer
Hovedindeksen endte ned 2,0% i desember. Det var en måned uten kvartalsresultater og da vil ofte fokus være rettet mot makronyheter og sentralbanker. For Norges del ble det ikke rentekutt, men det ble det i andre land.
Selv om det var en svak måned for Oslo Børs, var det noen av småsektorene som endte i pluss. Forbrukssektoren bidro mest i positiv retning, etter et lite comeback for Europris og Kid. Disse aksjene har stort sett beveget seg sidelengs gjennom året, men noen positive signaler fra detaljhandelen løftet aksjene mot slutten av året.
IT- og Helsesektorene var også så vidt på den positive siden uten at det var noen vesentlige hendelser i selskapene i disse sektorene.
Materialsektoren bidro mest i negativ retning. Norsk Hydro veier tyngst i sektoren og falt 8,4 prosent. Aluminiumsprisen er svært følsom for nyheter fra Kina og dette svinger mye fra måned til måned. Aksjen har vært relativt bra gjennom året.
Konsumsektoren bidro nest mest til børsfallet i desember. Alle tungvekterne falt uten at det var de store tallene å skrive hjem om. For oppdretterne ser vi at inntjeningsforventningene har kommet ned i fjerde kvartal. Lakseprisene har vært svakere enn det som analytikerne har ligget inne med tidligere. Utsiktene for 2025 er imidlertid bra og gjør at kursfallene var moderate. Orkla har vært en av årets vinnere, men falt noe tilbake i desember uten noen spesiell årsak.
Det var stor spredning innenfor industrisektoren. Shippingaksjene har avsluttet året svakt etter å ha vært børsvinnere i første halvår. Ratene har kommet kraftig ned i en del av segmentene, samtidig som søkelyset på store ordrebøker i andre segmenter har økt. Vi ser imidlertid at en del av shippingaksjene fremdeles har stor utbyttekapasitet.
Nordiske aksjer
2024 var et år hvor sesongsvingningene på børsene ikke helt fulgte tradisjonelle mønstre. Noe julerally så vi lite til, tvert imot endte den nordiske indeksen i minus i desember. Det var også tilfelle med viktige indekser i USA. Derimot var det flere europeiske og asiatiske indekser som endte desember i pluss, så noe entydig mønster var det ikke.
Desember er som regel en stille periode på selskapsfronten. Det er ikke rapporteringssesong, og det er generelt mindre nyheter rett før jul. Men det er en anledning for å heve blikket, og det forteller oss at selskapene i den nordiske indeksen stort sett er i god utvikling. Et klart flertall av indeksmedlemmene vil levere høyere overskudd i 2024 enn de gjorde i 2023. Estimatene er at andelen med resultatvekst skal bli enda bedre i 2025, men vi legger foreløpig ikke allverdens vekt på det – vi prioriterer resultater over forventninger.
Utviklingen i våre aksjefond
Norske aksjefond | 1 måneds avkastning |
Alfred Berg Gambak | -0,90 % |
Alfred Berg Aktiv | -1,33 % |
Alfred Berg Norge | -1,51 % |
Alfred Berg Norge Restricted | -2,04 % |
Nordiske aksjefond | |
Alfred Berg Nordic Gambak | -0,80 % |