ESG-scoring rammeverk

Hos Alfred Berg er vi forpliktet til å generere langsiktig bærekraftig investeringsavkastning for kundene, samtidig som vi har en positiv innvirkning på miljøet, økonomien og samfunnet.

Vi tror at miljømessige, sosiale og styringshensyn (ESG), når de kombineres med tradisjonell finansiell analyse, kan hjelpe investorer til å forstå et bredere sett av risikoer og muligheter, og i sin tur ta bedre informerte investeringsbeslutninger.

Alfred Berg Kapitalforvaltning bruker BNP Paribas AMs proprietære ESG-scoringsrammeverk for å kvantifiserer disse hensynene. Konkret produserer rammeverket:

  • En poengsum på selskapsnivå basert på et selskaps prestasjoner på vesentlige ESG-problemer i forhold til konkurrenter i samme sektor.
  • En global ESG-score som samler gjennomsnittlig ESG-score til selskapene i en portefølje.

HVORDAN VI VURDERER SELSKAPER

Vi vurderer mer enn 13 000 utstedere av verdipapirer ved hjelp av en fire-trinns prosess. Poengsummene gjøres tilgjengelig internt for å lette ESG-integrasjon, forvalteransvar og mer.

VÅR FIRE-TRINNS PROSESS

1- ESG metrisk valg og vekting

For å komme frem til ESG-score som gir nyttig innsikt, velger vi beregninger ved å bruke tre kriterier:

  • Vesentlighet: Vi belønner selskaper som scorer høyt på ESG-spørsmål som er vesentlige for deres virksomhet, basert på ekspertisen fra BNP Paribas AMs Sustainability Center samt rammeverk som SASB[1] og empiriske studier.
  • Målbarhet og innsikt: Vi foretrekker innsiktsfulle resultatmålinger fremfor retningslinjer eller programmer.
  • Datakvalitet og tilgjengelighet: Vi favoriserer beregninger der data er av rimelig kvalitet og lett tilgjengelig, slik at vi kan sammenligne utstedere rettferdig. Vi bruker en rekke forskningsinndata og datakilder (f.eks. Sustainalytic, ISS og Trucost) for å bestemme bedrifters ESG-score.

Beregningene vi bruker er en blanding av vanlige og sektorspesifikke.

2- ESG-vurdering vs. peers

Vår vurdering er først og fremst sektorrelatert, noe som reflekterer at ESG-risikoer og -muligheter ikke alltid er sammenlignbare mellom sektorer og regioner. For eksempel er helse og sikkerhet mindre viktig for et forsikringsselskap enn et gruveselskap.

De 13 000+ selskapene som er under dekning er derfor delt inn i 20 sektorgrupper og 4 geografiske områder, noe som fører til 80 ESG-scorende peer-grupper av geografiske og sektormessige peers.

Hver utsteder starter med en baseline ‘nøytral’ poengsum på 50. Vi summerer deretter poengsummen for hver av de tre ESG-pilarene – Environmental, Social and Governance. En utsteder får en positiv poengsum for en søyle hvis den presterer bedre enn gjennomsnittet av peer gruppen. Hvis den presterer under gjennomsnittet, får den en negativ poengsum.

To universelle problemer som påvirker alle selskaper blir imidlertid ikke skåret i forhold til jevnaldrende, noe som introduserer en bevisst «tilt» for de mest utsatte sektorene. Disse er:

  • Karbonutslipp – Siden verden står overfor et absolutt karbonutslippsproblem, implementerer vi et absolutt karbonutslippstiltak, og skaper en positiv skjevhet overfor utstedere og sektorer med lavere karbonutslipp.
  • Kontroverser – Sektorer som er mer utsatt for ESG-kontroverser har litt lavere score, noe som gjenspeiler økt risiko («overskrift», omdømme eller finansiell risiko).

Det samlede resultatet er en kvantitativ ESG-score som varierer fra null til 99, med muligheten til å se hvordan hver ESG-pilar har lagt til eller forringet selskapets endelige poengsum.

3- Kvalitativ gjennomgang

I tillegg til proprietære kvantitative analyser, integrerer vi også informasjon fra tredjepartskilder, BNP Paribas AMs Sustainability Center grundige analyse av vesentlige spørsmål (f.eks. klimaendringer) og investeringsteamenes kunnskap og samhandling med utstedere.

4- Endelig ESG-score

Ved å kombinere både kvalitative og kvantitative input, når vi en ESG-poengsum som strekker seg fra null til 99, med utstedere rangert i desiler mot peers. Utstedere som er ekskludert fra investering gjennom vår policy for ansvarlig forretningsatferd, tildeles en poengsum på 0.

Å FORSTÅ GLOBAL ESG-POENGER: ET PRAKTISK EKSEMPEL

Den globale ESG-skåren kombinerer gjennomsnittlig internt beregnet ESG-score for alle selskapene i porteføljen. ESG-bidragstabellen viser det globale gjennomsnittlige bidraget for hver av de tre pilarene: Environment, Sosial og Governance.

Referansescoren som bidragene beregnes rundt er 50. Når bidraget er positivt, betyr det at pilarscoren til selskapene i porteføljen i gjennomsnitt er over gjennomsnittsscoren til deres respektive peer gruppe. Når bidraget er negativt, betyr det at pilarscoren til selskapene i porteføljen i gjennomsnitt er under gjennomsnittsscoren til deres respektive peer gruppe.

Ved å bruke denne metodikken kommer vi frem til en global ESG-score som strekker seg fra null til 99, med muligheten til å se hvordan hver ESG-pilar har bidratt og hvorvidt porteføljen er over eller under referanseindeksen.

[1]SASB: Sustainability Accounting Standards Board