Utsikt over Aker Brygge

Månedsrapport oktober 2024

Økonomi og renter

Oktober har i stor grad vært preget av opptakten til det amerikanske presidentvalget i starten av november. De fleste analytikere mener at en evt. Trump seier innebærer risiko for re-akselerering av inflasjonen. I takt med at meningsmålinger tyder i retning av Trump seier, har markedsrentene i USA steget markert gjennom måneden. Denne utviklingen er forsterket av at vekst- og arbeidsmarkedsindikatorer har vært i favør av godt opprettholdt vekst i amerikansk økonomi. Forventningen til aggressive rentekutt fra FED er skalert tilbake, som igjen har bidratt til økte markedsrenter.

Utviklingen i Europa er ikke like lystelig. Den økonomiske utviklingen er fortsatt svak. Særlig ser vi at industrivirksomheter i Tyskland og i Sverige sliter. Et tydelig tegn finner vi i Volkswagen, som varsler stengning av fabrikker i Tyskland for første gang i historien. Forventning til aggressive kutt fra Riksbanken og fra ECB er forsterket. 0,5% rentekutt på neste møte i november fremstår som sannsynlig.

Paradokset blir stort når vi ser på Norge. Norske markedsrenter har steget markert de siste ukene, vesentlig mer enn landene i Europa og like mye som i USA. Ikke helt lett å finne gode grunner til dette, men vi ser fortsatt veldig svak kronekurs som nok forklarer noe. På tross av kraftig rentekutt fra ECB og Riksbanken, er forventningen i Norge at Norges Bank venter til mars med det første rentekuttet.

Kredittmarkedet har vært aktivt og sterkt gjennom oktober. Vi ser fortsatt mange selskaper som utsteder i førstehåndsmarkedet, og vi ser god etterspørsel etter obligasjoner fra investorer i hele verden. Når det er sagt så ser vi noen tegn til litt mer avventende markeder de siste dagene før valget i USA. Gjennom måneden har kredittpåslagene holdt seg stabile, og særlig i Norden mener vi nivåene fortsatt er attraktive, sett i forhold til historien.

På global basis svekket markedssentimentet seg noe i oktober, med S&P 500 ned 1,0 % og europeiske aksjer (Stoxx 600) ned 3,3 %. Utviklingen i de nordiske aksjemarkedene var blandet – OMX var ned 3,2 %, mens OSEBX var opp 1,1 %. Grunnet den spente sitasjonen i Midtøsten var det en viss oljeprisvolatilitet gjennom måneden, og prisen ved månedsslutt endte på USD 73,2 per fat (+1,9 % m/m). US HY Energy-indeksen falt med 19 bps, og endte måneden på 319 bps. Volatilitetsindeksen (VIX) steg og avsluttet måneden på 23,2 (+38,4 %).

I kredittmarkedene endte US HY på -0,5 %, mens europeisk HY var opp 0,6 %, og Itraxx Crossover-indeksen økte med 3 bps (314 bps vs 311 bps). Det nordiske HY-markedet viser fortsatt motstandskraft til tross for økt geopolitisk- og økonomisk usikkerhet, med nok en positiv måned på 0,8 % i avkastning, som gir 10,9 % hittil i år ifølge DNB Markets HY-indeks. Eiendomssektoren hadde nok en sterk måned med avkastning på 2,6 %, hovedsakelig på grunn av god utvikling i Heimstaden ABs 2026- og 2027-obligasjoner, som har blitt ytterligere repriset mot par verdi. Vi merker oss at de nordiske HY-kredittpremiene falt med ~200 bps hittil i år ifølge DNB, sammenlignet med rundt 30–40 bps i amerikanske- og europeiske HY-markeder, hvor nedgangen i risikopremiene startet tidligere. Utviklingen i Norden drives av høy etterspørsel etter obligasjoner, som reduserer likviditetspremiene, i kombinasjon med relativt god utvikling i kredittkvaliteten.

Q3-rapporteringen er nå godt i gang, og har som vanlig vist blandede resultater. De fleste rapportene har kommet inn som forventet eller bedre, men med blandede inntekts- og marginutviklinger. Utsiktene for utstederne varierer, men heller i positiv retning, og med forventninger om ytterligere rentekutt fremover bør viktige kredittnøkkeltall styrkes, alt annet likt.

Investorinteressen fortsetter å være sterk, og emisjonsmarkedet var derfor svært aktivt i løpet av måneden med et volum på rundt NOK 31 milliarder (påvirket av noen store obligasjonsutstedelser), noe som er det høyeste nivået noensinne for oktober. Det er fremdeles mange ulike selskaper fra flere sektorer som utsteder obligasjoner som fra et utstederperspektiv er på attraktive nivåer og derfor er vi selektive. Vi investerte imidlertid blant annet i utvidelsen av obligasjonen utstedt av fra Lime Petroleum samt nyemisjoner i Voi Technology og First Camp Group. Hittil i år har volumet for nyemisjoner nådd NOK 186 milliarder, NOK 10 milliarder høyere enn samme periode i 2021, som var det tidligere rekordåret. God likviditet blant HY-forvaltere og den relativt lave prisen på å låne penger for utstederne, forventer vi fortsatt høy aktivitet frem mot jul.

Vi mener fortsatt at det nordiske HY-universet har fundamentalt sterke underliggende markeder, og vi forventer at misligholdsraten vil stabilisere seg fremover. Lavere renter fremover bør bidra positivt til selskapers kontantstrøm og kredittrating, alt annet likt, men risikoen for økt volatilitet og usikkerhet med hensyn til (geo)politiske og økonomiske forhold består fortsatt.

Med både det amerikanske presidentvalget og sentralbankmøter i både USA, Storbritannia, Norge og Sverige denne uken ligger det an til noen interessante uker fremover.

Utviklingen i våre rentefond

Norske rentefond1 måneds avkastning
Alfred Berg Likviditet Pluss0,44 %
Alfred Berg Obligasjon-0,96 %
Nordiske rentefond
Alfred Berg Nordisk Likviditet Pluss0,46 %
Alfred Berg Nordic Investment Grade0,48 %
Alfred Berg Nordic Investment Grade Medium Duration -0,79 %
Alfred Berg Nordic Investment Grade Long Duration-2,98 %
Alfred Berg Nordisk Ansvarlig Kapital0,99 %
Alfred Berg Income0,41 %
Alfred Berg Nordic High Yield0,58 %

Aksjemarkedet i oktober

Norske aksjer

Hovedindeksen endte opp 1,07% i oktober måned. Finanssektoren og kommunikasjonssektoren bidro mest til resultatet, men ser man på selskapsbasis var det Kongsberggruppen. Sistnevnte leverte nok en god kvartalsrapport, og er selskapet som er opp mest i år med over 150%. Negative bidrag var i hovedsak relatert til shippingselskaper. Dog, de fleste er fortsatt godt i pluss så langt i år.

Sektoren som bidro mest positivt på Hovedindeksen var finans. DNB (+5%) var den største bidragsyteren. Selskapet annonserte oppkjøp av Carnegie Holding AB i løpet av måneden. Storebrand (7,9%) var også relativt sterk, og leverte bedre kvartalstall enn ventet drevet av høyere vekst enn antatt. 

Kommunikasjon ble nest største bidragsyter i måneden, drevet av Telenor (+3,5%) og Schibsted (+7,6%). Schibsted leverte en bra kvartalsrapport, inkludert en oppskriving av Adevinta på NOK 5mrd, som tilsvarer en øking på over 30% siden forrige kvartal. Selskapet rapportere også i måneden som gikk at de allerede så effektene av de tidligere annonserte kostnadskuttene. 

Konsum hadde nok en god måned relativt sett. Positiv utvikling i prisen på laks var med og dro oppdrettsselskapene videre. I tillegg var Orkla opp (+2,3%). Noe av styrken kan nok tilskrives aksjens defensive natur, men tallene for kvartalet rapportert i måneden førte også til oppjusteringer fremover blant analytikerne. Orkla har igangsatt prosessen med å liste Orkla India og å selge Hydro Power. Når det gjelder fisk, ble det nylig observert økning av perlesnormaneter igjen, som tidligere har fått betydelige konsekvenser for oppdrettsvolumet tidligere. Spotprisen er på rundt NOK 70/kg. 

IT-sektoren bidro positivt igjen etter å ha bidratt mest negativt i september da spesielt Nordic Semiconductor falt etter oppdatert guiding. I oktober var imidlertid både Nordic Semiconductor og Atea i pluss. I en konkurrentsammenligning er resultatene litt blandet. 

Materialer ble sektoren som bidro mest negativt. Samtlige selskaper endte i rødt. Elkem (-12,5%) var mest ned. Mens prisene på silisium var relativt uendret gjennom måneden var DMC ned 6% vs. september.

Nordiske aksjer

Høsten har en tendens til å være en interessant tid i aksjemarkedet, men i forhold til normalen har egentlig oktober i år vært «business as usual». Det har vært en moderat nedgang på mange av verdens ledende børsindekser, men ikke i den grad at det truer den gode oppgangen som har vært så langt i år.

Den generelle temperaturen i økonomien fortsetter å være rimelig god. USA, – verdens klart største økonomi – vokser nesten overraskende sterkt, mens Kina forsøker å bøte på sine strukturelle utfordringer med forskjellige stimulanspakker. Europa viser stort sett positiv, men svak, økonomisk vekst.

Rapporteringssesongen for tredje kvartal er godt i gang, og foreløpig er bildet at variasjonene er store, men aggregert sett dominerer de positive overraskelsene. Det er flere selskaper som har levert under forventet enn over, men de selskaper som har overrasket positivt, har gjort det i større grad enn de på den negative siden. Så aggregert, er den nordiske totalen positiv i.f.t. forventningene. I USA er bildet enda bedre, det er klar overvekt av positive overraskelser.

Utviklingen i våre aksjefond

Norske aksjefond1 måneds avkastning
Alfred Berg Gambak2,12 %
Alfred Berg Aktiv1,80 %
Alfred Berg Norge1,88 %
Alfred Berg Norge Restricted2,08 %
Nordiske aksjefond
Alfred Berg Nordic Gambak-3,48 %

– Del artikkelen på sosiale medier